bucharest

Ρουμανία.. Travel Guide για το Παρίσι των Βαλκανίων (Βουκουρέστι)

Ο αναγνώστης και φίλος της σελίδας Γιώργος Λαζάρου ταξίδεψε στην όμορφη Ρουμανία (συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι γνωστό και ώς Παρίσι των Βαλκανίων) και μας μεταφέρει χρήσιμες συμβουλές – εμπειρίες που αποκόμισε απο τό ταξίδι του αυτό. Για πάμε να δούμε μέσα από τα μάτια του….

Ακούς Ρουμανία και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πιθανώς ο κόμης Δράκουλας και ύστερα η κλασσική Βαλκανική χώρα με ό.τι συνεπάγεται αυτό. Ωστόσο, από το ταξίδι μας αποδείχθηκε ότι είναι πολλά περισσότερα! Ας δούμε όμως γιατί…

Ξεκινήσαμε να πάμε Ρουμανία 5 κολλήτοι επειδή ο ένας πέταξε την ιδέα και….YOLO! Οπότε είχαμε όρεξη, ενέργεια και πάνω απ’ όλα καλή παρέα, πράγματα που όπως θα δούμε θα μας ήταν απαραίτητα! Την επισκεφτήκαμε μέσα Οκτώβρη που είναι μια καλή περίοδος μιας και δεν έχουν πιάσει ακόμα τα κρύα και είναι εύκολο να την περπατήσεις. Πήγαμε με RYANAIR (δές τη κριτική μας) με κόστος εισιτηρίου γύρω στα 60 Ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής.


ACCOMMODATION


Η Ρουμανία είναι μία σχετικά φτηνή χώρα και αυτό ισχύει και στη διαμονή. Κανείς μπορεί εύκολα να βρει δωμάτιο στο κέντρο του Βουκουρεστίου σε πολύ καλή τιμή είτε μέσω booking είτε μέσω AirBnb με τις τιμές να κυμαίνονται γύρω στα 60 Ευρώ για 4 άτομα ανά  βράδυ την περίοδο επίσκεψής μας. Συνιστώμενη περιοχή είναι αυτή γύρω από το πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης γιατί τριγύρω έχουμε πολλές και καλές επιλογές για έξοδο και φαγητό. Επίσης σε απόσταση που άνετα περπατάς βρίσκεται το κοινοβούλιο, η παλια πόλη αλλά και φυσικά στάση του μετρό.


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ


Για τις μετακινήσεις ισχύει ότι και στη διαμόνη όσον αφορά το κόστος! Τα ταξί έχουν χρέωση ανα χιλιόμετρο με τη μέση τιμή να είναι ~1,3 lei/km (1euro= 4,5 lei) το οποίο σημαίνει ότι το βράδυ για την έξοδό σου άνετα το χρησιμοποιείς να πας οπουδήποτε στην πόλη, αν και εφόσον έχεις επιλέξει το κέντρο για τη διαμονή σου δε θα χρειαστεί…

This is box title
ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ καθώς η χρέωση είναι ίδια μέρα νύχτα και είναι πολύ εύκολο να την πατήσεις (όπως εμείς) και να πληρώσεις ¨διπλή¨ ταρίφα!

This is box title
«Travel Deal Hunters spoiler: Εάν επιθυμείτε ακόμα χαμηλότερες χρεώσεις στις μετακινήσεις σας (τόσο μέσα στη πόλη όσο και από-πρός το αεροδρόμιο) χρησιμοποιείστε άφοβα το uber -κωδικός fzo1qv για δωρεάν τη πρώτη σας διαδρομή! –  όπως κάναμε και εμείς»

Πέρα από το ταξί θα χρειαστούμε και το μετρό για τις ημερήσιες μετακινήσεις μας (πάρκα, αξιοθέατα κλπ). Εδώ υπάρχουν επιλογές για εβδομαδιαίο ή εισιτήριο των 10 διαδρομών με τις τιμές να είναι στα 20-30 lei (4-6 Ευρώ)  τα οποία σαφώς και αξίζουν να τα χρησιμοποιήσουμε.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Το Βουκουρέστι είναι μια πόλη που μπορεί κανείς να δει τα αξιοθέατα του σε 3 μέρες και να έχει την άνεση του χρόνου να κάνει και τις βόλτες του. Περπατώντας καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου όπου θα βρούμε το κοινοβούλιο, το πανεπιστήμιο και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς και να ανακαλύψουμε τα περισσότερα κρατικά κτίρια που διαθέτουν διαφορετική αρχιτεκτονική και είναι άξια προσοχής.

Ακόμα αξίζει να επισκεφτούμε την παλια πόλη, αλλά και να κάνουμε μια βόλτα παράλληλα με το ποτάμι που διασχίζει το κέντρο της πόλης.

BUCHAREST OLD TOWN

Το δεύτερο σκέλος της περιήγησης μας στο Βουκουρέστι περιλαμβάνει τα πάρκα που αξίζει να τα περπατήσουμε. Το πρώτο και μεγάλο πάρκο είναι το Herastrau όπου ενδείκνυται για περπάτημα και βαρκάδα στη μεγάλη λίμνη (!!!) με μόλις 3lei/hr (0,6 Ευρώ!!) για κάθε βαρκούλα. Δίπλα από το πάρκο θα βρούμε και τη ρουμανική εκδοχή της αψίδας του θριάμβου. Επίσης μέσα στο πάρκο θα βρούμε και το Μουσείο-Χωριό που απεικονίζει  εκδοχή της παραδοσιακής ρουμάνικης ζωής.

HERASTRAU PARK

Το δεύτερο πάρκο που πρέπει να επισκεφτούμε είναι το Cismigiu το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μας παρέχει μια πολύ καλή επιλογή για χαλάρωση, κάνοντας βόλτα στις λίμνες  του και τα πλακόστρωτα δρομάκια του.

CISMIGIU PARK


EAT, DRINK


Σε αντίθεση με τα αξιοθέατα, το Βουκουρέστι έχει άπειρες επιλογές για ποιοτικό και οικονομικό φαγητό, ποτό και καφέ που άνετα συγκρίνεται με τα ελληνικά δεδομένα. Η πλειοψηφία των επιλογών βρίσκεται πέριξ του πανεπιστημίου ενώ θέλει προσοχή να μη σπαταλήσουμε πολύ χρόνο στην παλιά πόλη πέρα από το περπάτημα  καθως γενικά οι εκεί  επιλογές είναι χαμηλής ποιοτητας. Γυρνώντας λοιπόν στο χώρο του πανε πιστημίου, ένα καλό πιάτο φαγητό θα μας κοστίσει  γύρω στα 30-40 lei (6-8 Ευρώ), ένας καφές γύρω στα 5-10 (1-2 Ευρώ) , ενώ το ποτό κοστίζει γύρω στα 25 lei (5 Ευρώ).

Εμέις δοκιμάσαμε και προτείνουμε:

Για καφεδάκι…

Για φαγητάκι…

Για ποτάκι…

This is box title
TRAVELDEALHUNTERS TIP: Για Full χαλάρωση μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το Therme Bucuresti! Είναι πραγματικά must.

Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες από τις επιλογές που εμείς βρήκαμε, ωστόσο αν υπάρχει όρεξη για λίγο ψάξιμο παράλληλα με το περπάτημα μας στην πόλη και κυρίως (πάλι) γύρω από το πανεπιστήμιο, είναι σίγουρο πως θα βρούμε πολλά ακόμα μέρη και ειδικά για ποτό. Τέλος πολύ σημαντικό εργαλείο στο ταξίδι μας ήταν η εφαρμογή Foursquare η οποία μας έβγαλε ασπροπρόσωπους σε κάθε αναζήτηση μας!!!


Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο άρθρο του Γιώργου σχετικά με το Roadtrip που έκανε στη Ρουμανία και αναλυτικό οδηγό για να ακολουθήσετε και  εσείς τα βήματά του!

Εάν έχετε επισκεφτεί τον συγκεκριμένο προορισμό και έχετε να προσθέσετε – προτείνετε κάτι μη διστάσετε να το μοιραστείτε!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed .