Μαδέρα – Ο απόλυτος οδηγός για τα μονοπάτια του νησιού

Μαδέρα.. Ένας μοναδικός και ιδιαίτερος προορισμός που ο καθένας μας θα πρέπει να επισκεφθεί για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Μοναδική, ανέγγιχτη φυσική ομορφιά, θέα που κόβει την ανάσα, τοπία που εναλλάσονται συνεχώς, κοφτερά πανύψηλα βουνά και γενικότερα ένα σκηνικό που μας θύμισε πάρα πολύ την πανέμορφη Χαβάη κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για την επόμενη επίσκεψή μας.

Η Μαδέρα βρίσκεται βόρεια των Κανάριων Νήσων (μπορείτε να διαβάσετε σχετικά μας άρθρα για το Λανθαρότε εδώ και εδώ), ενώ ο κυριότερος λόγος για να την επισκεφτείς, είναι κατά τη γνώμη μας τα εξωπραγματικά μονοπάτια που διαθέτει και σε μεταφέρουν πραγματικά σε έναν άλλο κόσμο!!

Πάμε λοιπόν να δούμε τα καλύτερα απο αυτά.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση βλέποντας τα αντίστοιχα βίντεό μας για το μονοπάτι Pico Arieeiro – Pico Ruivo

 

καθώς και στη κορυφή του Pico Ruivo

αλλά και ΟΛΕΣ τις περιπέτειές μας στη Μαδέρα στα αντίστοιχα highlights του Instagram εδώ και εδώ.

Για τα συγκεκριμένα δύσβατα – απαιτητικά μονοπάτια, είχαμε την υποστήριξη της Terramare με τα εκπληκτικά παπούτσια trekking της Lafuma, αλλά και της Nutree με τις γευστικές ενεργειακές της μπάρες.

Vereda do Pico Ruivo (PR1.2)

Βαθμός δυσκολίας : Μέτριος – Υψηλός

Απόσταση (Μετ΄επιστροφής): 5.4 Km

Εκτιμώμενος χρόνος: 4-5 ώρες

Πρόκειται για ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στην υψηλότερη κορυφή του νησιού, το Pico Ruivo, πάνω απο τα σύννεφα, με υψόμετρο τα 1862 μέτρα. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε μια υπέροχη θέα που κόβει την ανάσα στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί. Σε όλη την διαδρομή μέχρι την κορυφή υπάρχουν πάρα πολλά σημεία για να “χαζέψεις” το τοπίο και τη φύση.

Βέβαια, το τίμημα της θέας είναι ο υψηλός σχετικά βαθμός δυσκολίας. Μολονότι στη διαδρομή υπάρχουν οργανωμένα σημεία για να μπορέσεις να ξεκουραστείς… ο καυτός ήλιος , η μη ύπαρξη σημείων για σκιά, η μεγάλη κλίση του εδάφους, οι δυνατοί άνεμοι, και τα επικίνδυνα περάσματα θα ζορίσουν σίγουρα τον μέσο hiker. Θα χρειαστούν οπωσδήποτε αντιηλιακό , καλά παπούτσια και νερό. Αρκετό νερό..

Vereda da Ponta de Sao Lourenco (PR8)

Βαθμός δυσκολίας : Υψηλός

Απόσταση (Μετ΄επιστροφής): 7.2 Km

Εκτιμώμενος χρόνος: 5-7 ώρες

Το μονοπάτι αυτό βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού. Εδώ το σκηνικό αλλάζει. Απο πλούσια βλάστηση στο απόλυτα άγονο και ξηρό τοπίο. Είναι η πιο “άγρια” περιοχή του νησιού με τους πιο δυνατούς ανέμους που είναι σχεδόν μόνιμοι. Τόσο δυνατοί που πολλές φορές με δυσκολία καταφέρνεις να περπατήσεις.

Το άγονο και πετρώδες έδαφος, οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές , οι υπερβολικά δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την μεγάλη απόσταση, καθιστούν αυτή τη διαδρομή ιδιαίτερα απαιτητική αλλά συνάμα και μαγευτική. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει παραλία με τιρκουάζ νέρα όπου κάποιος μπορεί αν θέλει να απολαύσει το μπάνιο του και να ανακτήσει δυνάμεις για την επιστροφή!

Levada do Rei (PR18)

Βαθμός δυσκολίας : Μικρός

Απόσταση (Μετ΄επιστροφής): 9.7 Km

Εκτιμώμενος χρόνος: 4-5 ώρες

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη καταπράσινη διαδρομή, όπου έχουμε συνεχώς δίπλα μας ένα ρυάκι με νερό ενώ σε πολλά σημεία θα χρειαστεί να περάσουμε μέσα απο μικρές σπηλιές, κάτω ή και πίσω απο καταρράκτες (δείτε περισσότερα στα Highlights του Instagram που αναφέραμε παραπάνω) καθώς και απο κάποια στενά σημεία που πραγματικά προκαλούν ίλιγγο.

Σε γενικές γραμμές όμως (παρά την απόσταση των 10 χιλιομέτρων) είναι ένα εύκολο – ευχάριστο μονοπάτι για να απολαύσετε τη φύση του νησιού.

Levada do Caldeirao Verde (PR9)

Βαθμός δυσκολίας : Μέτριος

Απόσταση (Μετ΄επιστροφής): 11.8 Km

Εκτιμώμενος χρόνος: 5-7 ώρες

Πρόκειται για άλλο ένα καταπράσινο μονοπάτι, το οποίο μας αποζημιώνει στο τέλος του με ένα παραδεισένιο σκηνικό ενός πανύψηλου καταρράκτη που σχηματίζει στη βάση του μια φυσική πισίνα.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής έχουμε νερό να τρέχει δίπλα μας, αρκετούς μίνι – καταρράκτες, πεσμένα δέντρα να μας “κόβουν” το δρόμο, ενώ θα χρειαστεί να περάσουμε μέσα από χαμηλές σπηλιές εκατοντάδων μέτρων χωρίς φωτισμό (χρειάζεται φακός για τη διέλευσή τους – βλέπε highlights – αλλά και τεράστια προσοχή να μη χτυπήσουμε το κεφάλι μας στους κοφτερούς βράχους που προεξέχουν).

Σε πάρα πολλά σημεία τα μονοπάτια είναι πολύ στενά ίσα ίσα που χωράς, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν κατακόρυφοι γκρεμοί. Ένα σχετικά επικίνδυνο μονοπάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά σε περίπτωση βροχής όπου το έδαφος γίνεται πάρα πολύ γλυστερό.

Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και το θεωρούμε απο τα καλύτερα trails του νησιού.

Vereda dos Balcoes (PR11)

Βαθμός δυσκολίας : Ελάχιστος

Απόσταση (Μετ΄επιστροφής): 2.7 Km

Εκτιμώμενος χρόνος: 1 ώρα

Είναι ένα μικρό και πολύ εύκολο μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα μπαλκόνι (όπως λέει και το όνομά του) με υπέροχη πανοραμική θέα. Δυστυχώς για εμάς εκείνη την ημέρα είχε πάρα πολύ ομίχλη και δεν καταφέραμε να έχουμε ορατότητα. Σίγουρα όμως υπό καλύτερες συνθήκες η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική.

 

Vereda do Areeiro – Pico Ruivo (PR1)

Βαθμός δυσκολίας : Εξαιρετικά Υψηλός

Απόσταση (Μετ΄επιστροφής): 14 Km

Εκτιμώμενος χρόνος: 8+ ώρες

Πρόκειται για την πιο δύσκολη διαδρομή του νησιού αλλά παράλληλα και την πιο όμορφη – γραφική από όλες τις υπόλοιπες. Σε αυτήν μπορείτε να επισκεφτείτε ταυτόχρονα τις τρείς υψηλότερες κορυφές στο νησί (Pico do Arreeiro – Pico das Torres – Pico Ruivo) ενώ θα αισθάνεστε συνεχώς το πόσο “μικροί” είστε μπροστά σε αυτό το μεγαλείο (Αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα στο κέντρο είμαστε εμείς).

Οι τεράστιες συνεχόμενες υψομετρικές διαφορές, η μεγάλη απόσταση, τα εξαιρετικά δύσβατα και επικίνδυνα μονοπάτια, τα πολύ στενά σημεία με τους απότομους γκρεμούς αλλά και οι δυνατοί άνεμοι, προϋποθέτουν πολύ καλή προετοιμασία τόσο σωματική (γιατί θα φτάσετε στα άκρα σας) όσο και αρκετή αντοχή στη θέα απο υψόμετρο γιατί ο ίλιγγος είναι εγγυημένος.

Πάραυτα οι εικόνες που αποκομίζει κανείς απο το συγκεκριμένο trail, είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες.

Miradouro do Guintaste – Eira da Achanta

Δύο ακόμα σημεία που δεν είναι μονοπάτια αλλά μπορείτε να απολάυσετε πολύ όμορφη θέα (viewpoints) είναι το Miraduro do Guintaste

 

καθώς και το eira da achada

Πολύ χρήσιμη εφαρμογή για όλες μας τις διαδρομές ήταν η “Walk Me – Walking Madeira Island Levadas”, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε απο εδώ. Περιέχει αναλυτικούς χάρτες, αποστάσεις, υψομετρικές διαφορές, σημεία αναφοράς, επεξηγήσεις, χρήσιμα tips, πληροφορίες καιρού, αγαπημένες λίστες, offline λειτουργία και πολλά άλλα. Τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι μας στο Youtube όπου ετοιμάζουμε το αναλυτικό documentary για το νησί της Μαδέρας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.